Vekaransalmen silta

Vekaransalmessa on ollut tärkeä vesitie niin kauan kun ihminen on vesillä liikkunut, sillä pääsy eteläiseltä Saimaalta pohjoiseen on kulkenut tätä kautta. Nykyään siitä kulkee Saimaan syväväylä Savonlinnasta Puumalan kautta eteläiselle Saimaalle ja siitä Saimaan kanavan kautta Suomenlahdelle.

Lossiliikenne Vekaransalmessa alkoi vuonna 1894, mutta historia ulottuu kuitenkin paljon kauemmaksi. Vuosina 1743-1809 Ruotsin ja Venäjän välinen raja on kulkenut salmessa. Raja katkaisi tärkeän vesitien Savonlinnaan sekä Lappeenrantaan. 

Talvisodan jälkeen aloitettiin Salpalinjan rakentaminen. Läheisessä Vekaransaaressa on Salpalinjaan kuuluva panssarieste. Vuonna 1941 Suomen armeija rakensi Vekaransalmeen proomuista tehdyn väliaikaisen ponttonisillan, jota myös paikallinen väestö käytti. Siltaa tarvittiin lähinnä sotilaiden, evakoiden ja heidän karjansa siirtämiseen.

Vuonna 2019 lossi korvattiin sillalla, joka oli valmistuessaan 639 metriä pitkä. Pituudeltaan se on Suomen viidenneksi pisin silta ja syväväylän vuoksi korkeudeltaan 24,5 metriä.

Vekarantie 970, 58700 Sulkava

Sillalta löytyy katselutasanteita ja pysähtymispaikat sillan molemmin puolin.

Scroll to Top